Text: Elena Boholț
Foto: Gabriel Boholț
A doua ca mărime din Europa, Delta Dunării este cea mai bine conservată deltă de pe continentul european. Este ca o grădină a Raiului unde Dumnezeu a lăsat câteva mii de specii de plante și animale să alcătuiască un paradis în care cuvintele sunt de prisos.
Specialiștii spun că aici există peste 5000 de specii de plate și animale, iar ca destinație turistică este unul dintre punctele de atracție iportante pentru România.
Aflată în patrimoniul UNESCO, în Delta Dunării se află mai multe rezervații naturale: Capul Doloșman, Cetatea Histria, Complexul Vătafu – Lunghuleț, Complexul Sacalin Zătoane, Grindul și Lacul Răducu, Grindul Chituc, Grindul Lupilor, Insula Popina, Lacul Potcoava, Pădurea Caraorman, Pădurea Letea, Roșca – Buhaiova, Corbu-Nuntași – Histria, Lacul Belciug, Lacul Rotundu, Arinișul Erenciuc, Complexul Periteașca – Leahova, Lacul Nebunu, Pădurea Babadag – Codru, Dealul Ghiunghiurmez și Sărăturile Murighiol.
Acest muzeu al biodiversităţii– ce se întide pe o suprafață de 3446 km² -reprezintă practic o bancă de gene naturală cu o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal.
Cei care au avut privilegiul de a păși în acest tărâm fantastic, spun că aici se mânâncă cel mai bun borş de peşte, iar plimbările printre canalele înţesate de nuferi şi pelicani nu se compară cu nicio altă călătorie.
Delta Dunării este locul perfect de început al unui sejur în care puteți descoperi România adevărată!