Anca Daniela Raiciu, o viață dedicată cercetării și fitoterapiei

Populare

Cum erau să ajungă, direct în Constituţie, texte din predici

Text: Daniel Bâlbă Impunerea căsătoriei „tradiţionale“ în Constituţia ţării ar fi fost văzută ca o mare realizare şi mărturisire de...

Adriana Stanciu-Petrescu sau  sufletul din ochii omului

De multe ori viaţa îţi scoate în cale oameni speciali sau care îţi lasa un sentiment de împlinire sufletească...

Nichita

Astazi 31 martie 2022  şi-ar fi aniversat  ziua de naştere  marele poet Nichita Stănescu… Sincer m-am gândit cine ar putea...
Text: Elena Boholț

În fiecare zi, trecem pe lângă o mulțime de oameni pe care nu îi cunoaștem. Unii dintre ei sunt poate excepționali, alții sunt doar oameni simpli. Nu avem de unde ști. Am ales, în schimb, să scriu despre o persoană specială, a cărei muncă și carieră impresionează, un om căruia cred că i se potrivește o cugetare a celebrului Albert Einstein: „Nu încerca să fii un om de succes, ci un om de valoare”. Este vorba despre Anca Daniela Raiciu, care, pe mine, m-a cucerit cu pasiunea pentru fitoterapie. Poate pentru că echilibrul pe care îl căutăm cu toții este atât de greu de găsit…, dar în natură avem tot ce ne trebuie pentru o viață liniștită. De ce nu? Dacă vrem și reușim să stabilim o relație apropiată cu natura, atunci sufletul nostru își găsește pacea, iar mintea este fericită.

Anca Daniela Raiciu este noul președinte al proiectului „România adevărată” susținut de Fundația pentru jurnalism și cultură „Heron”, președintele Patronatului „Planta Romanica”, Director Logistică & Vânzări „Hofigal”, vicepreședinte al Societății Române a Chimiștilor Cosmetologi, lector universitar la Facultatea de Farmacie „Titu Maiorescu” – Catedra Farmacognozie, fitochimie, fitoterapie -, este profesor de farmacognozie și fitoterapie la Seminarul Teologic Ortodox, consilier general la Primăria Capitalei – membru în comisiile de sănătate, economică, de cultură, pentru mediul de afaceri și protecția consumatorului -, dar este și membru în Comitetul Tehnic al Plantelor medicinale și aromatice de la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Mărturisesc că o cunoscusem cu ceva timp în urmă pe doamna Raiciu și sunt un urmăritor fidel al blogului https://ancadanielaraiciu.ro/w/news/, în mod special pentru articolele despre plante și proprietățile acestora. Citind mereu câte ceva, am aflat mai multe lucruri interesante despre omul din spatele unor articole minunate și atunci discuțiile purtate cu domnia sa au decurs ca între două prietene, ca între două persoane care împărtășesc valori sau pasiuni comune.

 

„De la Ștefan Manea am învățat mult în domeniul profesional”

 

Inițial, în 1998, Anca Daniela Raiciu a abosolvit Facultatea de Chimie, din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti și am vrut să știu cum de pasiunea pentru chimie s-a îmbinat cu pasiunea pentru fitoterapie.

„Trecerea de la chimie la fitoterapie s-a realizat firesc, deoarece compoziția plantelor medicinale și aromatice este dată de vitamine, de minerale, de compușii chimici care determină proprietățile terapeutice ale acestora”, a spus Anca Raiciu. Aveam să aflu că anul 2002 a fost un an de cotitură pentru domnia sa. La o reîntâlnire cu marele om de știință Ștefan Manea (n.n.: unul dintre principalele repere ale cercetării românești în domeniul plantelor medicinale și aromatice, de profesie inginer chimist, fondatorul Hofigal), cariera și viața Ancăi Daniela Raiciu s-a schimbat: „De la Ștefan Manea am învățat mult în domeniul profesional, dar și personal. Un om ca dumnealui cred că se naște o dată la 100 de ani. De fapt, prima întâlnire cu dânsul a avut loc în anul 1988, când eram stagiară la Combinatul Chimic Giurgiu și dânsul era director IITPIC-București, institut unde mă duceam în delegație din partea combinatului. De ce pasiunea pentru plante? Pentru simplul motiv că ne dorim cu toții să fim sănătoși. În absenţa stării de bine, nimic nu este posibil, nici activitatea profesională, nici cea familială, nici cea personală, pentru că ne întâlnim cu exigenţe ridicate în fiecare domeniu și trebuie să le facem faţă. Nu există suficientă educaţie pentru sănătate și consider că aceasta ar trebui introdusă încă de timpuriu și ar trebui să nu ne lipsească în nicio etapă a vieţii. În anul 2002, reîntâlnirea cu domnul Ștefan Manea mi-a schimbat viața, din toate punctele de vedere”.

La Hofigal, Anca Daniela Raiciu s-a implicat în promovarea produselor din cadrul portofoliului companiei, a susţinut mai multe conferinţe, a participat la expoziţii şi simpozioane, este activă în promovarea unei strategii de marketing coerente în vederea creşterii vânzărilor, este coordonator de practică de specialitate din partea SC Hofigal Export Import SA pentru studenți, supervizează activitatea de vânzări și a cash-flowului companiei, participă la emisiuni de promovare în domeniul plantelor medicinale și aromatice la mai multe televiziuni naționale. Ea este o persoană pasionată de studiu și chiar dacă până acum a urmat mai multe cursuri obținând diverse calificări profesionale, în prezent urmează cursurile unei noi facultăți. Deși are un titlu de doctor în științe farmaceutice obținut la UMF Carol Davila Bucureşti, este studentă a Facultății de Farmacie „Dunărea de Jos” Galați și face un master la SNSPA, pe latura de guvernare și societate.

Această sete de perfecționare continuă este o trăsătură ce ne dezvăluie un om puternic și perseverent: „Sănătatea este un aspect atât de complex, încât nici acum, după mulţi ani de profesie, nu pot afirma că ştiu prea mult despre acest domeniu, motiv pentru care nu m-am oprit din a mă informa. A cunoaşte ştiinţific, în amănunt, modul în care o substanţă interacţionează cu alta şi efectele pe care le are asupra sănătăţii, aceasta ar fi definiţia mea personală despre ştiinţa farmaceutică, pe care am onoarea să o slujesc cu acceaşi dragoste dintotdeauna. Consumatorul român de produse fitoterapeutice se înscrie în trendul general mondial al oamenilor care redescoperă puterea plantelor şi caracterul blând, vindecător, neinvaziv al acestora”, afirmă Anca Daniela Raiciu.

Ea vorbește cu nostalgie despre începuturile carierei profesionale: „Primul meu loc de muncă, imediat ce am finalizat studiile de licență, a fost Combinatul Chimic Giurgiu, la laboratorul de Control al calității. Nu a fost ușor…, pentru că făceam naveta și trebuia să mă trezesc zilnic la 4 dimineața și să mă întorc în aceeași zi, deci cam seara după ora 20:00 ajungeam acasă în București. Așa am procedat în toată perioada 1988 – decembrie 1989”.

 

„Cel mai mult, îmi place să găsesc sensurile lumii în care trăiesc”

 

Am vrut să aflu mai multe despre domeniile de activitate în care a lucrat și care a fost locul de muncă care i-a adus cea mai multă satisfacție, însă răspunsul l-am găsit chiar pe blogul ei: „Sunt Anca Daniela Raiciu și, cel mai mult, îmi place să găsesc sensurile lumii în care trăiesc. Asta m-a făcut mereu o căutătoare neobosită, iar după ce am descoperit lucruri, cea mai mare bucurie a mea a fost să împărtășesc descoperirile făcute. Iubesc domeniul sănătății și în mod special al fitoterapiei, în care trudesc de peste trei decenii. Este un domeniu care se bucură de prestigiu mondial, de credibilitate și de o enormă apreciere din partea oamenilor care vor să știe cum să se mențină sănătoși și optimi într-o lume în care echilibrul a devenit cea mai vânată stare, pentru că este și cel mai greu de atins! Eficacitatea și caracterul blând, neinvaziv dar eficient al remediilor naturale merită readuse în atenția publicului, a profesioniștilor, a instituțiilor statului și consider că aceasta este una dintre misiunile mele. Alături de aceea de a aduce informație terapeutică de calitate, la care am acces prin natura profesiei mele.”

Am lăsat special, pentru partea de final a materialului, o inițiativă minunată pe care doamna Raiciu demarat-o. Este vorba despre realizarea unei cărți în care vom putea descoperi proprietățile plantelor, care sunt folosite din cele mai vechi timpuri ca leacuri, în  baza unei cercetări ce va începe în curând, alături de monahii Bisericii Ortodoxe Române.

„Demersul pe care vi-l expunem este acela de a crea un material amplu în care să descriem utilizarea plantelor medicinale și aromatice de pe teritoriul României, de către personalul din mănăstirile ortodoxe. Plantele reprezintă însemnate izvoare vii de resurse utile precum: alimente, fibre textile, medicamente, lemn, parfumuri, coloranţi, furaje, unele ştiute, altele care aşteaptă să fie descoperite şi valorificate. Până acum un secol, îngrijirea bolnavilor şi arta de a vindeca se mai aflau încă sub tutela bisericii, iar oamenii cărora li se încredinţa vindecarea sufletului trebuiau să răspundă şi de vindecarea trupului, iar bisericile creştine au preluat această tradiţie. Preoţii, călugării şi maicile alinau suferinţele trupului, studiau funcţiile organismului şi cauzele bolilor elaborând metode de vindecare dintre cele mai diverse, traduceau, transcriau şi puneau în practică reţete aparţinând altor culturi, dar acumulau experienţă şi din terapiile practicate de ei înşişi. Proiectul este al meu și al dnei conferențiar universitar dr. Lupoae Mariana, de la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, Departamentul Ştiinte Farmaceutice – Catedra Botanică farmaceutică -, șef disciplină, sub atenta îndrumare a dlui prof. univ. dr. Aurel Nechita și cu binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române”.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Ultimele articole

Cum erau să ajungă, direct în Constituţie, texte din predici

Text: Daniel Bâlbă Impunerea căsătoriei „tradiţionale“ în Constituţia ţării ar fi fost văzută ca o mare realizare şi mărturisire de...

Adriana Stanciu-Petrescu sau  sufletul din ochii omului

De multe ori viaţa îţi scoate în cale oameni speciali sau care îţi lasa un sentiment de împlinire sufletească așa este și Adriana Stanciu-Petrescu...

Nichita

Astazi 31 martie 2022  şi-ar fi aniversat  ziua de naştere  marele poet Nichita Stănescu… Sincer m-am gândit cine ar putea să povestească despre  universul său...

Muzeul Ouălor „Lucia Condrea”

Muzeul Ouălor „Lucia Condrea” (Eggs Museum „Lucia Condrea”) din Moldovița, Bucovina, este singurul muzeu de autor din lume cu lucrări originale semnate de artista...

Supplex Libellus Valachorum (1791 și 1792)

Secolul al XVIII-lea a fost dominat de raţionalism, precum şi de regândirea locului şi rolului statului, a raporturilor dintre individ şi stat. Se acredita...

S-ar putea sa-ti placa si:

- Advertisement -